Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις καισαρικές;

Με πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού ήρθε στο φως σχετικά με τις καισαρικές τομές στην Ελλάδα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, το 52,5% των Ελληνίδων γεννούν με καισαρική τομή, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες αναπτυγμένες ή μη είναι πολύ χαμηλότερο. 
Συγκεκριμένα, στην Ιταλία το ποσοστό των γυναικών, που γεννούν με καισαρική, ανέρχεται στο 35%,
στις ΗΠΑ στο 33%, στη Γαλλία στο 18%, στην Ολλανδία στο 14%, στην Αίγυπτο στο 10% και στην Αϊτή στο 1,6%!
Η ίδια μελέτη καταδεικνύει ότι το 26% των αλλοδαπών (κυρίως φτωχών μεταναστριών), που ζουν στην Ελλάδα γεννούν με καισαρική, ενώ το 65% των γυναικών, που υποβάλλονται σε καισαρική, έχουν ιδιωτική ασφάλιση.
Σε πρώτη ανάγνωση, η μελέτη μπορεί να μεταφραστεί ποικιλοτρόπως, εκείνο όμως που βασικά έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις καισαρικές, ενώ παγκοσμίως υπάρχει τάση για μείωση ή και εξάλειψή τους, μια και οι γεννήσεις με καισαρικές έχουν πλέον σχετιστεί με προβλήματα των παιδιών που γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο στο μέλλον. 
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Gerard Visser, καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και εμπειρογνώμωνα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης: «Υπό κανονικές συνθήκες το έμβρυο “αποφασίζει” πότε έχει έλθει η ώρα να αποχωρήσει από την ασφάλεια της μήτρας και να δει τον κόσμο.Η απόφασή μας να το φέρουμε εδώ νωρίτερα θα πρέπει να βασίζεται σε σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Οταν αυτό δεν συμβαίνει,θέτουμε σε κίνδυνο τόσο το έμβρυο όσο και τη μητέρα»! 
O Visser αναφέρθηκε στους κινδύνους για το έμβρυο: «Η αναπνευστική νοσηρότητα έπειτα από καισαρική τομή είναι ιδιαίτερα αυξημένη», είπε ο καθηγητής Visser και προσέθεσε: «Τρεις διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 1995 ως το 2001 κατέδειξαν ότι η επιλεκτική καισαρική τομή στις 37 εβδομάδες αυξάνει την αναπνευστική νοσηρότητα ως και 11,4%,στις 38 εβδομάδες ως και 8,4%,ενώ στις 39 εβδομάδες ως και 1,8%,σε σχέση πάντα με τον φυσιολογικό τοκετό. 
Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος για αναπνευστική νοσηρότητα ήταν πενταπλάσιος ως δεκαπλάσιος για τα μωρά, που γεννήθηκαν στις 37 εβδομάδες, ενώ για εκείνα των 38 εβδομάδων ήταν 2,5-10 φορές μεγαλύτερος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου